Directions- Answer the following questions by selecting the correct / most appropriate options

Mathematics content & Pedagogy Important Questions – 2 for CTET, all State TETs, KVS, NVS, DSSSB etc

Q1. “Errors play an important role in Mathematics”.  This statement is-

  1. False, as there is no scope of errors in mathematics
  2. False, as errors indicate carelessness
  3. True, as they give ideas about how children construct mathematics concepts
  4. True, as they give feedback to students about their marks

Ans- Option C

Errors play an important role in learning of mathematics as they give ideas about how children construct mathematics concepts. Errors help teacher to understand the problems faced by the children and to provide diagnostic and remedial teaching according to their problems. 

Q1. “गणित में त्रुटियां महत्वपूर्ण भूमिका निभाती हैं”। यह कथन है-

  1. गलत, क्योंकि गणित में त्रुटियों की कोई गुंजाइश नहीं है
  2. गलत, त्रुटियों के रूप में लापरवाही का संकेत मिलता है
  3. सच क्योंकि इससे यह पता चलता है कि बच्चे गणित की अवधारणाओं का निर्माण कैसे करते हैं
  4. यह सच है, क्योंकि वे छात्रों को उनके अंकों के बारे में प्रतिक्रिया देते हैं

Ans- विकल्प C

गणित की शिक्षा में त्रुटियां महत्वपूर्ण भूमिका निभाती हैं क्योंकि वे इस बारे में विचार देते हैं कि बच्चे गणित की अवधारणाओं का निर्माण कैसे करते हैं। त्रुटियां शिक्षकों को बच्चों की समस्याओं को समझने और उनकी समस्याओं के अनुसार नैदानिक और उपचारात्मक शिक्षण प्रदान करने में मदद करती हैं।

( Mathematics: Diagnostic and Remedial teaching )

Q2. The writer of ‘Ganit Saar Sangrah’ is-

  1. Aryabhatta
  2. Bhaskaracharya
  3. Mahaviracharya
  4. Brahmagupta

Ans- Option C

Q2. ‘गणित सार संग्रह’ के लेखक हैं-

  1. आर्यभट्ट
  2. भास्कराचार्य
  3. महावीराचार्य
  4. ब्रह्मगुप्त

Ans- विकल्प C

( GK and Current Affairs: Books and Authors )

Q3. ‘π’ is –

  1. An improper fraction
  2. A proper fraction
  3. A prime number
  4. An irrational number

Ans- Option D

π is an irrational number, as it is the nearest value of π not the actual value.

Q3. ‘π’ है –

  1. एक अनुचित भिन्न
  2. एक उचित भिन्न
  3. एक अभाज्य संख्या
  4. एक अपरिमेय संख्या

Ans- विकल्प D

‘π’ एक अपरिमेय संख्या है, क्योंकि यह वास्तविक मान नहीं बल्कि एक निकटतम मान है।

( Mathematics-content: Mensuration )

Q4. Divider is used for-

  1. To make angle
  2. To make the triangle
  3. To make rectangle
  4. To find the length of a line segment

Ans- Option D

Dividers are used to transfer measurements, to step off a series of equal distances and to divide lines into a number of equal parts. Dividers manipulated with one hand.

Q4. डिवाइडर ( विभाजक ) का उपयोग किसके लिए किया जाता है? –

  1. कोण बनाने के लिए
  2. त्रिभुज बनाने के लिए
  3. आयत बनाने के लिए
  4. रेखा खंड की लंबाई का पता लगाने के लिए

Ans- विकल्प D

डिवाइडर का उपयोग मापों को स्थानांतरित करने के लिए, समान दूरी की एक श्रृंखला को बंद करने और समान भागों में रेखाओं को विभाजित करने के लिए किया जाता है। विभाजक का प्रयोग एक हाथ से किया जाता है।

(Mathematics – content: Geometry)

Q5. Mathematics is the science of-

  1. Space
  2. Education
  3. Calculations
  4. Human life

Ans- Option A

Mathematics is the science of space, quantity, structure and change.

Q5. गणित किसका विज्ञान है-

  1. क्षेत्र
  2. शिक्षा
  3. गणना
  4. मानव जीवन

और- विकल्प ए

गणित क्षेत्र, मात्रा, संरचना और परिवर्तन का विज्ञान है।

( Mathematics Pedagogy: Nature of Mathematics )

By admin

12 thoughts on “Mathematics Content & Pedagogy Important Questions – 2 for CTET, all State TETs, KVS, NVS, DSSSB etc”

Leave a Reply

Your email address will not be published.