Mathematics Content & Pedagogy Important Questions – 4 for CTET, all State TETs, KVS, NVS, DSSSB etc

1. The length, breadth and height of a cuboid are in the ratio of 6:5:4 if the total surface area is 5328 cm², then the length, breadth and height of the cuboid will be-

  1. 20 cm, 22 cm, 23 cm

  2. 38 cm, 25 cm, 23 cm

  3. 36 cm, 30 cm, 24 cm

  4. 22 cm, 23 cm, 21 cm

Ans- Option C

Let the length, breadth and height of the cuboid be 6x, 5x and 4x respectively. Then,

2(lb+bh+hl) = 5328

2( 6x.5x + 5x.4x+ 4x.6x) = 5328

2 ( 74 x² ) = 5328

148 x² = 5328

x² = 36

x = 6

Then, length = 6 x 6 = 36 cm

Breath = 6 x 5 = 30 cm

Height = 6 x 4 = 24cm

1. एक घनाभ की लंबाई, चौड़ाई और ऊंचाई 6: 5: 4 के अनुपात में है, यदि सतह का कुल क्षेत्रफल 5328 वर्ग सेमी है, तो घनाभ की लंबाई, चौड़ाई और ऊँचाई होगी-

  1. 20 सेमी, 22 सेमी, 23 सेमी

  2. 38 सेमी, 25 सेमी, 23 सेमी

  3. 36 सेमी, 30 सेमी, 24 सेमी

  4. 22 सेमी, 23 सेमी, 21 सेमी

Ans- विकल्प C

माना घन की लंबाई, चौड़ाई और ऊंचाई क्रमशः 6x, 5x और 4x है,

2 (lb + bh + hl) = 5328

2 (6x.5x + 5x.4x + 4x.6x) = 5328

2 (74 x²) = 5328

148 x² = 5328

x² = 36

x = 6

अतः लंबाई = 6 x 6 = 36 सेमी

चौड़ाई = 6 x 5 = 30 सेमी

ऊंचाई = 6 x 4 = 24 सेमी

( Mathematics- content: Mensuration )

2. National Curriculum Framework, 2005 recommends that teaching of Mathematics at primary level should focus on –

  1. Preparation for higher Mathematics

  2. Abstract concepts of Mathematics

  3. Helping students to connect classroom learning with everyday life

  4. Helping students to acquire international standards in learning of Mathematics

Ans- Option C

According to the National curriculum framework 2005, the main goal of Mathematics education in schools is the Mathematisation of a child thinking. Clarity of thought and pursuing assumptions to logical conclusions is Central to the mathematical Enterprise.

So helping students to connect classroom learning with everyday life will help in the the mathematisation of child’s thinking.

2. राष्ट्रीय पाठ्यचर्या रूपरेखा, 2005 के अनुसार प्राथमिक स्तर पर गणित के शिक्षण में इनमें से किस पर ध्यान दिया जाना चाहिए –

  1. उच्च गणित की तैयारी पर

  2. गणित के अमूर्त विचारों को समझने पर

  3. कक्षा – कक्ष में की गई पढ़ाई को विद्यार्थियों की दैनिक जिंदगी से जोड़ने में सहायता करना

  4. गणित सीखने में अंतर्राष्ट्रीय मानकों को प्राप्त करने में छात्रों की मदद करना

Ans- विकल्प C

2005 के राष्ट्रीय पाठ्यक्रम ढांचे के अनुसार, विद्यालयों में गणित की शिक्षा का मुख्य लक्ष्य एक बच्चे की सोच को गणितीय रूप प्रदान करना है। तार्किक निष्कर्ष एवम् विचारों की स्पष्टता गणितीय उद्यम के लिए केंद्रीय है।

इसलिए छात्रों को रोजमर्रा की जिंदगी के साथ कक्षा की शिक्षा को जोड़ने में मदद करने से बच्चे की सोच के गणितीयकरण में मदद मिलेगी।

( GK and Current Affairs: Schemes )

3. On a map, 1/2 cm shows 125 kilometre on the ground. If two cities are actually 2,000 km apart on the ground, then the distance between them on the map is –

  1. 6 cm

  2. 8 cm

  3. 10 cm

  4. 4 cm

Ans- Option B

According to the question 1/2 cm of map is 125 kilometre on the ground.

So the distance between the two cities which are 2000 km apart on the map =2000/125x½

= 16/2

= 8 cm

3. एक मानचित्र पर 1/2 सेमी, भूमि पर 125 किलोमीटर दर्शाती है। यदि दो शहर वास्तव में भूमि पर 2,000 किमी दूर हैं, तो मानचित्र पर उनके बीच की दूरी है –

  1. 6 सेमी

  2. 8 सेमी

  3. 10 सेमी

  4. 4 सेमी

Ans- विकल्प B

प्रश्न के अनुसार मानचित्र पर 1/2 सेमी भूमि पर 125 किलोमीटर दर्शाती है।

शहरों के बीच की दूरी जो मानचित्र पर 2000 किमी है= 2000 /125 x ½ है

= 16/2

= 8 सेमी

( Mathematics-content: Geometry)

4. How many 1/10 are in 6/5 –

  1. 8
  2. 5
  3. 12

  4. 10

Ans- Option C

=6/5 ÷ 1/10

=6/5 × 10/1

=12

4. 6/5 में कितने 1/10 हैं –

  1. 8
  2. 5
  3. 12

  4. 10

Ans- विकल्प C

= 6/5 ÷ 1/10

= 6/5 × 10/1

= 12

( Mathematics-content: Number System )

5. Difference of smallest common multiple of 4, 5, 6 and smallest common multiple of 5, 6, 9 is –

  1. 30

  2. 45

  3. 48

  4. 60

Ans- Option A

Smallest common multiple of 4, 5, 6 is 60.

Smallest common multiple of 5, 6, 9 is 90.

Hence, Required difference = 90 – 60 = 30

5. 4, 5, 6 के सबसे छोटे और 5, 6, 9 के सबसे छोटे सामान्य गुणजो का अंतर है –

  1. 30

  2. 45

  3. 48

  4. 60

Ans- विकल्प A

4, 5, 6 का सबसे छोटा सामान्य गुणज= 60

5, 6, 9 का सबसे छोटा सामान्य गुणज= 90

इनका अंतर = 90 – 60 = 30

( Mathematics-content: Number System )

6. If the HCF of 65 and 117 is expressible in the form 65 m – 117, then the value of m is-

  1. 4
  2. 2
  3. 1
  4. 3

Ans- Option B

HCF of 65 and 117 is 13

Hence, 65 m – 117 = 13

m = 2

6. यदि 65 और 117 का महत्तम समापवर्तक 65m – 117 के रूप में व्यक्त होता है, तो m का मान है-

  1. 4
  2. 2
  3. 1
  4. 3

Ans- विकल्प B

65 और 117 का म.स. 13 है

इसलिए, 65m- 117 = 13

m = 2

( Mathematics-content: Number System )

7. The difference of place values of 7’s in 1715.271 is-

  1. 0
  2. 700

  3. 700.07

  4. 699.93

Ans- Option D

=700 – 0.07

=699.93

7. 1715.271 में 7 के स्थानीय मानों का अंतर है-

  1. 0
  2. 700

  3. 700.07

  4. 699.93

Ans- विकल्प D

= 700 – 0.07

= 699.93

( Mathematics-content: Number System )

8. A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is-

  1. 8.5 km/hr

  2. 10 km/hr

  3. 10.5 km/hr

  4. 12.5 km/hr

Ans- Option B

Man’s speed with the current = 15 km/hr

=> speed of the man + speed of the current = 15 km/hr

speed of the current is 2.5 km/hr

Hence, speed of man = 15 – 2.5 = 12.5 km/hr

man’s speed against the current = speed of the man – speed of the current

= 12.5 – 2.5 = 10 km/hr

8. यदि किसी व्यक्ति की नदी की धारा के सापेक्ष दर 15 किमी / घंटा है और धारा की दर 2.5 किमी/घंटा है, तो उसकी धारा के विरुद्ध दर होगी –

  1. 8.5 किमी / घंटा

  2. 10 किमी / घंटा

  3. 10.5 किमी / घंटा

  4. 12.5 किमी / घंटा

Ans- विकल्प B

व्यक्ति की धारा के सापेक्ष दर = 15 किमी / घंटा

धारा की दर = 2.5 किमी / घंटा

व्यक्ति की पानी में गति = 15 – 2.5 = 12.5 किमी / घंटा

व्यक्ति की धारा के विरुद्ध दर = 12.5 – 2.5 = 10 किमी / घंटा

( Mathematics-content: Algebra)

9. The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot at Rs.26.50 per metre is Rs.5300. What is the length of the plot in metres?

  1. 60m

  2. 100m

  3. 75m

  4. 50m

Ans- Option A

Length of the fence = 5300/26.50=200m

2(l+b) = 200m

2(b+20+b) = 200m

Since length = breadth + 20

4b + 40 = 200m

b = 40m

Length = 40 + 20 = 60m

9. एक आयताकार भूखंड की लंबाई इसकी चौड़ाई से 20 मीटर अधिक है। यदि भूखंड के चारों ओर बाड़ लगाने की लागत रु 26.50 प्रति मीटर के हिसाब से 5300 रुपए है, तो भूखंड की लंबाई क्या है?

  1. 60 मीटर

  2. 100 मीटर

  3. 75 मीटर

  4. 50 मीटर

Ans- विकल्प A

बाड़ की लंबाई = 5300 / 26.50 = 200 मी

2 (l + b) = 200 मी

2 (b + 20 + b) = 200 मी

चूंकि लंबाई = चौड़ाई + 20

4 b + 40 = 200 मी

b = 40 मी

लंबाई = 40 + 20 = 60 मी

( Mathematics- content: Mensuration )

10. Which among the following is the greatest fraction-

  1. 3 / 7

  2. 2 / 7

  3. 2 / 5

  4. 3 / 5

Ans- Option D

The fractions having the same denominator can be expressed as 15/35, 10/35, 14/35, 21/35

Therefore 21/35 is the greatest fraction.

10. निम्नलिखित में से कौन सबसे बड़ी भिन्न है-

  1. 3/7

  2. 2/7

  3. 3/5

Ans- विकल्प D

समान भाजक वाले भिन्नों को 15/35, 10/35, 14/35, 21/35 के रूप में व्यक्त किया जा सकता है

इसलिए 21/35 सबसे बड़ी भिन्न है।

( Mathematics- content: Number System )

By admin

7 thoughts on “Mathematics Content & Pedagogy Important Questions – 4 for CTET, all State TETs, KVS, NVS, DSSSB etc”

Leave a Reply

Your email address will not be published.